Historiaa lyhyesti

Speden Saluuna on yksi pisimpään samassa paikassa ja samalla nimellä toimineista pubeista Suomessa. Paikan perusti Pertti “Spede” Pasanen ja avajaiset olivat 26.5.1967. Tuolloin Speden Saluunassa oli tarjolla ruokaa ja tarjoilijoitakin yksi jokaista pöytää kohden. Spede myi osuutensa Saluunasta vuonna 1971, mutta kävi lähistöllä liikkuessaan piipahtamassa tarkastuskierroksella. Speden kerrotaan saapuneen paikalle Mustangillaan, jonka eteen hän heitti heinäpaalin; aivan kuin cowboyt aikoinaan heittivät heinää ratsuilleen.
 

Alunperin sisustus oli lännenaiheinen; oluttynnyrit toimivat pöytinä ja hevossatulat baarijakkaroina. Vuosien saatossa Saluuna on tullut tutuksi myös monille lähiseuduilla (Kouvola, Koria, Utti, Vekaranjärvi) asepalvelustaan suorittaville.

Sittemmin ruokatuotteet ovat vaihtuneet kahvileipiin ja tarjoilijoitakin on vuorossaan yksi. Sisustusta on aika ajoin muutettu, aina kuitenkin perinteet mielessä pitäen. Saluunasta on tullut vuosien saatossa monille toinen koti. Ajat ovat muuttuneet, varuskuntiakin lakkautettu, mutta Speden Saluuna on ja pysyy.

Avoinna edelleen vuoden jokaisena päivänä aamusta yöhön.